WordPress Türkçe Tercüme


Wordpress Türkçe Çeviri

WordPress Türkçe Çeviri

Ücretsiz Blog denince akla ilk gelen isimlerden biri de şüphesiz ki WordPress. WordPress’in blog sahiplerine sunduğu eşsiz deneyim ve olanakların yanı sıra, çoklu dil özelliği sayesinde İngilizce dışında kalan diller için de tam bir destek sunulmakta. Com uzantılı ücretsiz WordPress blog (wordpress.com) sisteminde Org yazılımına (wordpress.org) göre çeviri konusunda da diğer farkların yanı sıra bazı farklar bulunmakta. Burada, yani wordpress.com sisteminde, tek bir çekirdek yazılımın çoklu site (multisite) şeklindeki paylaşımı nedeniyle, görünen neredeyse her şey yine tek bir sistem içinde tercüme edilmekte. Önyüz (site), arka yüz (kontrol paneli), temalar, bilgiler gibi pek çok kısmın çevirisi tek merkezden (GlotPress) yapılmakta. Bu yüzden, org yazılımına göre çeviri yapılması gereken alanlar da buna bağlı olarak çok daha fazla (yaklaşık 10 katı).

 

Bir parantez açıp GlotPress’i kısaca anlatmak gerekirse; adından da anlaşılacağı üzere WordPress takımı tarafından oluşturulmuş bir açık kaynak dil çeviri sistemidir. Web tabanlı yazılımların dil çevirilerinin kolayca ve varsa bir takım halinde yapılmasını sağlamak için oluşturulmuş bu sistemi kurmak ve kullanmak da çok basittir.

 

Halihazırda işlemekte olan bu dil çeviri sisteminin wordpress.com kısmında başta WordPress çekirdek yazılımı, Gravatar, Jetpack, Polldaddy, VideoPress BuddyPress bulunurken wordpress.org kısmında da yine çekirdek yazılıma ek olarak bbPress, BuddyPress ve diğer bazı eklentiler bulunmaktadır. Tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak yapılmakta olan dil çeviri sistemine isteyen herkes katkıda bulunabilir.

 

Eğer sizde yeterli seviyede İngilizce bilgisine sahipseniz ve Türkçe diline çeviri için gönüllü olarak yardım etmek istiyorsanız, buradan başlayabilirsiniz. Tercüme ile ilgili olarak her hangi bir sorunu ilgili forumda bir konu açarak sorabilir (İngilizce) veya Türkçe bölümünde onaylayan (validator) olarak görev aldığım için benimle de doğrudan iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca, wordpress.org için de yine aynı sistemin sunulduğu çeviri merkezine buradan ulaşabilirsiniz.

 

Not:

  • Yeşil olarak vurgulanmış satırlar, çeviri işlemi tamamlanmış olanları ifade eder.
  • Sarı olarak vurgulanmış satırlar, daha önce bir gönüllü tarafından çeviri önerisi yapılmış satırları ifade eder.
  • Daha önce çevirisi hiç yapılmamış satırları listelemek için alttaki resimde de görüldüğü üzere “Untranslated” bağlantısını tıklayın.
  • Eğer açtığınız ve çevirisinden emin olmadığınız bir satır ile karşılaşırsanız, önermeden “Cancel” bağlantısına tıklayarak kapatıp bir sonrakine geçebilirsiniz. Ayrıca, bilerek çok sayıda yanlış öneride bulunan üyelerin hesaplarının dondurulduğunu da aklınızda bulundurun.

 

GlotPress Türkçe

GlotPress Türkçe

↓ Yorum yazmak için tıklayın ↓