Google, bir süre önce duyurduğu yeni özelliği Author Rank veya diğer adıyla Autorship (rel=author) biçimlendirme ile yazar bilgilerinin arama sonuçlarında gösterilmesi, yani yazar-içerik bütünlüğüne dayalı bir arama sonucu zenginleştirme/etkileşim uygulamasını işleme koydu. Tabii bunun henüz gelişme sürecinde olan bir uygulama olduğu ve arama sonuçlarında hemen etki göstermediğini de belirtmekte fayda var.
Peki, Google bununla ne yapmak istiyor?
Sorunun cevabı basit: Site-odaklıdan ziyade kişi-odaklı daha iyi arama sonuçları oluşturmak. Yazara, yazarlığı doğrulanmış sitelerdeki yazıları için aynı page rank’de olduğu gibi bir author rank vererek arama sonuçlarında daha kaliteli sonuçlar göstermek ve bu sayede yazar-site-sosyal ağ (tabii buradaki sosyal ağdan kastım Google Plus) bağını kuvvetlendirmek. Bunun SEO açısından da getirileri kuşkusuz iyi olacaktır. Google bu hizmeti ileride diğer servislerine de yayacağı için ne kadar erken etkileşime geçilirse SEO açısından o kadar iyi sonuçlar elde edileceğini düşünüyorum.
İşleme mantığı basitçe bu şekildedir:
Şimdi bu rel=author etkileşiminin kurulum ayrıntılarına geçelim.
A: Google Profili oluşturma ve düzenleme
1: Öncelikle, eğer halihazırda yoksa, bu bağı oluşturabilmeniz için bir Gmail hesabı ile birlikte bir Google+ hesabı oluşturmanız gerekmekte (kendi ad ve soyadınız ile oluşturmanızı tavsiye ederim).
2: Google+ hesabınızı oluşturduktan ve kendinize ait açık profil fotoğrafınızı da ekledikten sonra yan menüden “Profil” sayfanıza girin.
Hakkında sekmesi altındaki “Katılımda bulunduğu siteler” alanını düzenlemek için tıklayın. “Özel Bağlantı Ekle” bağlantısına tıkladıktan sonra web site adresinizi girin.
3:Yine aynı sayfadaki “İş” bilgi alanını düzenlemek için tıklayın. İlk açılır menüden “E-posta”yı seçin ve yanındaki kutuya e-posta adresinizi girerek onaylayın. En üstteki “Düzenleme Tamamlandı” butonu ile kayıt edin.
Ya da eğer kendi sitenize (veya yazarı olduğunuz siteye) ait bir eposta adresiniz varsa (örn. eposta@siteadi.com), buradan ulaşabileceğiniz sayfadaki eposta alanına adresinizi girerek site onayını gerçekleştirebilirsiniz.
B: Site ile profil arasında bağ kurma
Yazarlık onayı iki zıt şeritli bir yoldur. Bu yüzden, oluşturduğunuz profil ile site arasında karşılıklı bir bağ kurmak gerekir. Google+ profiliniz ile sahibi veya yazarı olduğunuz site arasındaki bu bağı oluşturabileceğiniz farklı yöntemler var.
1: İlk (ve basit olan) yöntem, tek yazarı olan siteler için.
Buradan alacağınız Google+ profil rozetini (badge) sitenize ekleyin. Eğer WordPress tabanlı bir siteniz varsa metin widget’ı ile yan menüye ekleyebilirsiniz.
Not: WordPress.com altında yayım yapan siteler için rozet yerine simge seçeneği işaretlenerek kod alınmalıdır. Eğer WordPress.com ve WordPress.org arasındaki farkları bilmiyorsanız, buradan bakabilirsiniz.
2: İkinci yöntem, çok sayıda yazarın yazı paylaştığı siteler için.
Sitede, yazarların Google profillerine bağlantı ekleyebilecekleri yazar profil sayfaları ve her yazı sayfasında bu site içindeki yazar profil sayfasına giden bir bağlantı olmalıdır. Diğer bir deyişle; yazı sayfası > yazar profili > Google+ profili ve tersi şeklinde bir bağ oluşturulmalıdır. Böylece, her yazar kendi site içi profilinden Google+ profiline rel=author etiketine sahip bir bağlantı oluşturabilir. Ya da site içi yazar profil sayfası yerine, doğrudan yazı sayfaları içine her yazarın Google profiline bağlantının da bulunduğu yazar biyografi kutuları eklenebilir. Önemli olan, yazarın paylaştığı yazı sayfasından Google profiline rel=author etiketi ile geri bağlantı oluşturmak.
Eğer siteniz WordPress tabanlı bir site ise; bazı temaların kendi Yazar Profili özelliği vardır ve yazar biyografileri yazılara eklenir. Eğer biyografi kutusu desteği olmayan bir temaya sahipseniz, bunun için WP Biographia eklentisini kullanabilirsiniz.
WordPress yönetici sayfası sol menüden sırasıyla Kullanıcılar -> Profiliniz sayfasına girin.
Buradaki Google+ profil kodunu “Hakkınızda” bölümü altındaki “Biyografik Bilgi” alanına ekleyin ve “Profili Güncelle” butonu ile kaydedin.
Son olarak, yaptığımız bu bağlantının çalışıp çalışmadığını kontrol edelim.
Rich Snippets test aracı sayfasındaki URL boşluğuna Yazar Profilinizin ekli olduğu bir yazı sayfasının bağlantısını girerek test edin.
Eğer adımları doğru uyguladıysanız, yukarıdaki örnek resimde de olduğu gibi profil resminizin bulunduğu bir arama örneği çıkacaktır. Bu noktadan sonra Google amcanın sizin bu yaptığınız bağlantıyı fark edip arama sonuçlarına yansıtması kalıyor.
Teşekkürler güzel yazı olmus
Rica ederim, faydalı olmasına sevindim.
Emeğine sağlık güzel olmuş…
Yorumunuz için teşekkürler.
Blogum kodu kabul etmiyor?
Eğer wordpress.com altındaki blogun için soruyorsan, yazıda da belirttiğim gibi “WordPress.com altında yayım yapan siteler için rozet yerine simge seçeneği işaretlenerek kod alınmalıdır”. Burada javascript kodları kabul edilmediği için simge (icon) kodunu metin bileşenine ekleyerek kullanman gerekli.
Tamam yaptım teşekkürler. Testte göründü googlede ne zaman görünür acaba?
pardon sonuda şimdi okudum 🙂
Elinize sağlık, çok güzel anlatmışsınız; web sayfalarım için uyguladım ve başarılı oldu. Teşekkürler, iyi çalışmalar.
Teşekkürler. Gayet açıklayıcı olmuş.
Plus daha stabil olabilirdi resim ekleme veya haritalar vs, oysa hepsi çok dağınık google’ ın büyük sorunlarından bir derleyememek.